sunset-couple
Parforhold

Syvårskrise? Sådan klarer I jer igennem

april 18, 2017

Syvårskrisen – den berygtede og famøse parforholdskrise. Du har måske oplevet den, måske har du sneget dig uden om den, eller måske har du den stadig til gode. De fleste har hørt om syvårskrisen, men mange tror, det er en myte. Det er det ikke! Næsten hvert andet danske ægteskab ender i skilsmisse, og mange danske par går faktisk fra hinanden syv år inde i ægteskabet. Den såkaldte syvårskrise skal altså tages seriøst – også selvom du ikke tror, du ikke kommer til at opleve den i dit forhold. Hvis du står midt i krisen, så fortvivl ikke. Du får her nogle tips til, hvordan I skal klare jer igennem krisen – og forhåbentlig komme stærkere ud på den anden side.

Hvorfor opstår syvårskrisen?

Vi kender alle følelsen af at have trukket det længste strå. Sådan har vi det, når vi bliver forelskede; Vi synes, at vores partner er det dejligste, sødeste, lækreste menneske i verden. Når vi har kendt hinanden et stykke tid, begynder vi at se fejl. Vi begynder at lægge mærke til, at vores partner snorker lidt for højt eller glemmer at slå toiletbrættet ned. Vi tager os selv i at blive irriterede på det menneske, som vi få måneder forinden ikke kunne se en eneste fejl ved. Vi begynder måske at synes, at græsset er en smule grønnere på den anden side – og det strå, der før syntes langt, virker måske ikke mere som det længste.

Måske er sexlivet heller ikke lige så vildt, som det før har været. Der begynder at komme flere undskyldninger; ”Jeg er træt”, ”Jeg har hovedpine” – vi kender dem alle sammen.

Det er helt normalt! Det sker, når forelskelsesfasen slutter, og virkeligheden sætter ind. Husk på, at der ikke findes nogle forhold, der er vedligeholdelsesfrie.

Sådan tackler I syvårskrisen

Tal, tal, tal

Tal sammen! Tal om jeres behov, forventninger og følelser for hinanden. Hvis I taler sammen, kan I måske tage kriserne i opløbet. Fortæl hinanden, hvis der er noget, der er irriterende – og vær ærlige. Hvis I italesætter problemerne, er det lettere at løse dem.

Få gang i sexlivet

Fortæl din partner om dine ønsker og behov. Hvad mangler du i jeres sexliv? Drop undskyldningerne og kom i sving. Måske vil du opdage nye sider af din partner. Det kan for nogle virke uoverskueligt, men når sexlivet fungerer, kommer der automatisk mere intimitet i jeres forhold – noget som kan være med til at forsøde hverdagen.

Find tid til din partner

Find tid til at være sammen med hinanden – tag på ture sammen, uden venner eller børn. Et afbræk fra hverdagen kan være med til at bringe jer tættere sammen.

Værdsæt hinanden

Det er vigtigt, at du viser, at du værdsætter din partner. Det behøver ikke at være med ord. Et kærligt kys og et klap bagi virker også, og du behøver ikke være nærig med det. Vis, at du ser, hvad din partner gør for dig – om det så blot er at tømme opvaskemaskinen. Hvis I viser, I sætter pris på hinanden, skal der mere til for at køre surt i hverdagen.

Statistikkerne taler deres klare sprog – syvårskrisen findes. Men med få tips kan du altså komme igennem den og måske endda undgå den, så du forhåbentlig hele livet vil synes, at du har trukket det længste strå.