parforhold
Tips til parforholdet

Ingredienserne til et sundt parforhold

marts 18, 2017

Når det kommer til parforhold og kærlighed, er det ofte svært at komme med en generel opskrift. Mens folk er forskellige, er der typisk lige så mange forskellige ideelle indgangsvinkler, som der er par. Men nu forskning viser faktisk, at der er nogle helt generelle spilleregler, som gerne skulle gøre tilværelsen endnu bedre og sundere, og det vigtigste element er – nok ikke overraskende – et sundt parforhold.

En glad partner er lig med bedre velvære

Bag undersøgelsen, som har sit grundlag fra 1981 amerikanske pars adfærd siden 1992, og som er foretaget af magasinet, Health Psycology, viser, at der er mange goder ved at vedligeholde parforholdet. De fleste af disse er inkludere bedre fysiske rammer såsom syn og generelt helbred, men dertil er det også bevist, at et sundt parforhold er nøglen til en god psyke. For når du er i et lykkeligt parforhold, er du også mere tilbøjelig til at afsætte tid til motion og sunde spisevaner, hvilke ofte tilsidesættes og forsømmes, når man er singel, eller når parforholdet lider af stridigheder og stress.

Asger Neumann, psykolog og ekstern lektor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, fortæller blandt andet i en kommentar til Jyllands Posten, at dagligdagsskavanker som små uoverensstemmelser og forbigående adfærd skader intimiteten, og det kan i værste tilfælde medføre, at kærligheden og den intime tiltrækning vælter. I denne forbindelse gøres det da også klart, at skildring af sit parforhold styrker parforholdet og øger den kærlighed, man har til hinanden. Dette kunne for eksempel være gennem en offentlig fremstilling på de sociale medier.

3 nøgleord, som skal være til stede i et sundt parforhold

Det er som sagt svært at opstille generelle fokuspunkter til et parforhold, men med det in mente er der dog nogle helt ordinære elementer, man næsten altid kan tage i betragtning, og selvom folk reagere forskelligt, er det næsten universelt, at disse er grundpillerne i ethvert velfungerende partnerskab.

Den første er ”overraskende nok” gensidig respekt. Det er altafgørende at have respekt til hinanden, og dette kan nok ikke siges højt nok. Alle undersøgelser tyder på, at respekten er altafgørende, når man skal stable et sundt parforhold på benene, og selvom det kan være hårdt, er det næsten ikke muligt at være i et forhold, hvis ikke respekten til hinanden er i balance.

Den anden grundpille er omsorg. Omsorgen til hinanden understøtter den eftertragtede intimitet mellem partnere, og selvom man ikke er lige følelsesladet, skal man sørge for at være omsorgsfuld overfor sin kæreste eller ægtefælle. Dette gøres eksempelvis ved, at man er orienteret og tager kærligt hånd om de problemer, partneren kan gå med i hverdagen.

Som den tredje og sidste grundpille er det listet, at man skal dele positive oplevelser. Dette kan både være i større og mindre omfang, men det handler i bund og grund om, at man skal dele sine opture med hinanden. Har man således haft en super fed dag på arbejdet, er det oplagt at inkludere og orientere sin partner om dette, så denne kan nyde, at man har haft en optur. Dertil kan dette ske i forbindelse med rejser eller udflugter, der skaber glæde og fællesskab mellem hinanden

Når alt dette er sagt, skal det selvfølgelig nævnes, at der ikke er nogen manual til det perfekte parforhold, men overvejelserne er dog værd at tage til efterretning – så er man et skridt nærmere det eftertragtede parforhold.